Geplaagde Markthal wil terug naar af.

Het gaat niet goed met de Rotterdamse Markthal. Hoewel jaarlijks acht miljoen mensen het opvallende gebouw bij Blaak bezoeken, hebben ondernemers in de hal de grootste moeite het hoofd boven water te houden. Daarom moet het concept op de schop: minder toeristen en meer Rotterdammers, minder frituur en meer verse waren.

Dat is de kern van het adviesrapport ‘Markhal 2.0: Gers Vers’, dat de winkeliersvereniging (MHOV) heeft laten opstellen door adviesbureau Plan F. De ondernemers hebben het rapport donderdag aangeboden bij vastgoedbaas Kléppiere en de gemeente Rotterdam.

Het rapport verschijnt op een ongunstig moment: de winkeliers liggen op ramkoers met Klépierre. Zij klagen over ongedierte, instortende vloeren, hitte, tocht en stankoverlast door een overlopende riolering. Ze vinden dat Klépierre die problemen moet oplossen, maar het vastgoedbedrijf legt de verantwoordelijkheid deels bij de ondernemers.

De ruzie is hoog opgelopen. Beide partijen praten niet meer met elkaar. De kans is daarom klein dat er op korte termijn iets met het advies gebeurt. De ondernemers hebben echter hun hoop gevestigd op burgemeester Ahmed Aboutaleb. Ze hebben hem gevraagd of hij persoonlijk naar Parijs wil gaan, om op het hoofdkantoor van Klépierre hun zaak te bepleiten. Het is nog niet bekend of Aboutaleb daar zin in heeft.

‘Markthal glijdt af’
‘De Markthal glijdt steeds verder af’, zegt secretaris Mark Kolster, ondernemer van het eerste uur met een bloemenzaak in het gebouw. De Markthal zou oorspronkelijk worden ingericht als versmarkt, maar dat concept is nooit van de grond gekomen. Te weinig aanbieders van verse waren wilden zich in de Markthal vestigen.

Crisismanager
De ondernemers in de Markthal hebben eerder deze maand een crisismanager in de arm genomen, om het hoog opgelopen conflict met eigenaar Klépierre te beteugelen. Theo Terdu, van adviesbureau Twijnder, is gevraag een adviescommissie te formeren. Die moet met advies komen, waarmee beide partijen weer met elkaar in gesprek kunnen.

De uitbaters van de kraampjes en restaurants in de Markthal ruziën al jaren met Klépierre over wie voor welke problemen en kosten verantwoordelijk is. Al verschillende keren moest de rechter er aan te pas komen.

Een van de zaken ging over de servicekosten. Ondernemers stellen dat Klépierre hen met de belofte van lage servicekosten heeft binnengelokt, terwijl de Fransen al wisten dat die kosten onhoudbaar zouden zijn. Toen zij eenmaal hun zaken hadden opgestart, gingen de servicekosten omhoog. De rechter heeft de huurders grotendeels gelijk gegeven.

In een andere procedure heeft de rechter de ondernemers in het ongelijk gesteld. Zij betoogden dat Klépierre te veel afwijkt van het oorspronkelijke concept van de markthal. Er zouden veel aanbieders van verse waren komen, maar dat is niet gelukt. Verschillende verkopers zijn afgehaakt en hun plekken zijn vooral ingenomen door horeca. De rechter vond echter dat Klépierre voldoende zijn best had gedaan om vers-ondernemers te vinden.

Van de ondernemers die het wel aandurfden, zijn er veel afgehaakt. Het lukte ze niet om voldoende verse waren te verkopen, omdat er te weinig Rotterdammers kwamen, maar vooral toeristen. Hun plekken zijn grotendeels ingenomen door aanbieders snacks en andere kleine hapjes.

Dagjesmensen bezoeken de hal maar kopen niets
Volgens winkeliersvoorman Kolster loopt daardoor ook de omzet bij de reguliere horecagelegenheden terug. ‘Het is kannibalisatie. De restaurants zien hun omzet daarom met 20% tot 25% dalen op jaarbasis’, aldus Kolster. Als die ook het onderspit delven, blijft er van de Markthal niet veel meer over dan een bak- en frituurhal, wil hij maar zeggen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *