In de Volkskrant verscheen een artikel over een geheime Bank in Basel, die het hele financiële en economische systeem beheerst en overal ter wereld aan de touwtjes trekt. Deze bank is echt en het idee dat slechts een paar mensen de wereld beheersen is niet alleen eng, maar het toppunt van een bedreigend conflict.

Wordt de hele wereld stiekem vanuit een Zwitserse toren bestuurd? Op zoek naar de waarheid achter een van de meest hardnekkige complottheorieën.

Volgens de mensen die dat verspreiden, komen alle misstanden in de financiële sector niet voort uit een chaotische optelsom van perverse prikkels, inhalige individuen en op winst beluste organisaties met tegenstrijdige belangen. Zij zien juist een glashelder patroon. Dat hele, grillige wereldje zou aangestuurd worden door een oppermachtige organisatie. Die kent een strikte hiërarchie, een lange geschiedenis en zelfs een vaste uitvalsbasis: het Zwitserse stadje Basel. Inderdaad: de Bank voor Internationale Betalingen (BIB). Ook wel de ‘bank der centrale banken’ genoemd.

Op internet stuit ik al jaren op spectaculaire verhalen over de bij het grote publiek onbekende BIB. Het ‘Vaticaan van de haute finance’, zoals het Duitse weekblad Der Spiegel de bank noemde, wordt daarin beschreven als een vrijhaven die onaantastbare immuniteit geniet. Inclusief eigen politiedienst. De organisatie zou bovendien de goudprijs manipuleren. ‘Goud is voor centrale bankiers wat de zon is voor vampiers’, legt een artikel op RT (voorheen Russia Today) uit. ‘Ze zijn er als de dood voor, maar op een bepaalde manier fascineert het ze ook.’

Klik hier voor het hele artikel

Bron: “de Volkskrant” 

Leave a Reply